Invloed

Jij staat aan het begin én aan het einde!

Image

Hoe realiseer ik een afvalvrij kantoor?

Jouw invloed als Facility Manager

Als FM'er ben je betrokken bij veel onderdelen van de organisatie. Hierdoor heb je als geen ander de ideale positie in het realiseren van een afvalvrij kantoor. Het is jouw taak om gedurende het hele proces (inkoop, gebruik en einde gebruik) waardebehoud van het product of dienst centraal te zetten.

Image
Image
Image

1. Inkoopfase

Focus op de gehele cyclus

Een afvalvrij kantoor realiseer je niet door pas na gebruik na te gaan denken over hoogwaardig hergebruik. Je begint aan de voorkant van het proces: bij de inkoop.

Als inkoper heb je een grote invloed op wat er wordt gekocht en welke afspraken er met leveranciers worden gemaakt. Hoe stel je de juiste vraag aan de markt? En hoe borg je optimaal gebruik en herbruikbaarheid van grondstoffen in het hele proces?

Image

2. Gebruikfase

Stimuleer juist handelen

Nu je aan de voorkant de juiste producten hebt ingekocht, is het belangrijk circulariteit in het gebruik te waarborgen. Alleen dan wordt afval daadwerkelijk geminimaliseerd.

Dit doe je door te informeren over de juiste omgang met producten en grondstoffen. Hoe borg je dit in het proces? En hoe maak je medewerkers en partners écht bewust van de juiste handelswijze?

Image

3. Einde gebruikfase

Sluit de kringloop

Na gebruik is het belangrijk dat de afspraken die tijdens inkoop zijn gemaakt, ook daadwerkelijk worden nageleefd.

Het gaat hierbij om zaken zoals de juiste verwerking van de verschillende afvalstromen en het organiseren van de retourlogistiek. Hoe zorg je ervoor dat de grondstoffen uit jouw reststroom ook daadwerkelijk worden hergebruikt?

Image

Tips

Bij het realiseren van een afvalvrij kantoor