Tips

Voor een afvalvrij kantoor

Image
Bekijk tips per fase
Werkkleding

Werkkleding

Ook bedrijfskleding biedt een mooie mogelijkheid om uw bedrijfsvoering te verduurzamen en uw circulaire ambities zichtbaar te maken. Circulaire bedrijfskleding (of kleding met een % gerecycled textiel) voor de schoonmaak, catering of het secretariaat is beschikbaar op de markt.

Schoonmaak

Schoonmaak

Er zijn verschillende maatregelen denkbaar die het gebruik van schoonmaakmiddelen reduceert. Hieronder staan enkele voorbeelden.

Werkkleding

Werkkleding

Kleding kan bijna altijd worden hergebruikt of gerecycled.  De vezels in kleding kunnen terugkeren bij de productie van nieuwe kleding, dekens of isolatiemateriaal.

Schoonmaak

Schoonmaak

Bij het inkopen van reinigingsproducten moet gelet worden op de (toxische) middelen die zijn toegevoegd. Koop bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen zonder oranje tekens (dat laat zien dat er geen toxische middelen in zitten).

Werkkleding

Werkkleding

Voorkom dat werkkleding snel slijt door bijvoorbeeld gebruik te maken van een bio-coating. Deze beschermt de kleding waardoor deze langer meegaat.

Catering

Catering

Het scheiden van het organisch afval heeft een grote impact op het reduceren van uw fractie restafval. Hoewel u misschien denkt dat het organisch afval in uw kantoor beperkt is, is het vaak een grote (zware) fractie in uw restafval.

Catering

Catering

Let bij de inkoop van voedsel vooral op het volume. Grote porties en te veel aanbod zijn de voornaamste reden van voedselverspilling.

Koffiebekers

Koffiebekers

Voor alle bekers geldt dat meerdere malen gebruiken van een beker de grootste positieve impact heeft op het milieu. Bij het gebruik van mokken en bekers is hergebruik eveneens belangrijk.

Meubilair

Meubilair

Afgedankt meubilair wordt vaak afgeleverd bij de milieustraat. Dit is zonde omdat meubilair ook een tweede leven kan krijgen bij mensen thuis of bij andere organisaties.

Koffie

Koffie

Let bij de inkoop van koffiebonen op de oorsprong. Is het bijvoorbeeld koffie met een keurmerk, of is de koffiebrander lokaal gevestigd?

Papier

Papier

Er bestaan verschillende manier om papiergebruik te reduceren.

E-waste

E-waste

Per jaar ontstaat ongeveer 20 miljoen ton aan e-waste. Er zijn verschillende partijen actief die kijken of ICT-apparatuur geschikt is voor hergebruik of moet worden gerecycled.

Koffiebekers

Koffiebekers

Bij de inkoop van bekers kan gelet worden op het soort variant wat wordt ingekocht. LCA’s geven een indicatie van de milieu-impact van verschillende bekers.

Printers

Printers

Facilitair managers kunnen bewustwording creëren bij de medewerkers door ze bijvoorbeeld te wijzen op de instellingen van een printer (dubbelzijdig, zwart-wit etc.).

Tonercartridges

Tonercartridges

Tonercartridges zijn zowel vol als leeg geld waard. U kunt ze afleveren bij inzamelbakken van Wecycle, inleveren bij winkels, via retourlogistiek laten terugkeren bij de leverancier of naar de milieustraat brengen.

Papier

Papier

Voor papier zijn verschillende keurmerken aanwezig zoals het FSC en PEFC. Deze keurmerken toetsen hoe de bomen zijn gekapt en waar ze vandaan komen.

ICT-apparatuur

ICT-apparatuur

ICT-apparatuur kan vaak multifunctioneel worden gebruikt. Efficiënt gebruik resulteert in intensiever gebruik van de apparatuur en draagt het bij aan de vermindering van de grondstofvraag.

Printers

Printers

Printers zijn eenvoudig te reviseren. Zorg dat afgedankte printers naar instanties zoals Wecycle of de milieustraat gaan.

Printers

Printers

Let bij de aanschaf van printers op het energie label (bv. Energy Star). Hiermee verklein je de milieu-impact en energiekosten tijdens gebruik. Daarnaast kun je kiezen om gereviseerde printers af te nemen.

Meubilair

Meubilair

Levensduurverlenging van het meubilair kan tijdens de gebruiksfase plaats vinden door opknapbeurten en preventieve onderhoudswerkzaamheden.

Papier

Papier

Het is verplicht om papierafval te scheiden. Helaas komt papier nog te vaak in de restafvalstroom (zo'n 25% van het restafval is papier en karton). Dit is zonde! Papier kan maar liefst zeven keer worden gerecycled.

ICT-Apparatuur

ICT-Apparatuur

Er zijn veel afwegingen die belangrijk zijn bij de inkoop van ICT-apparatuur. Hier zijn een aantal van deze afwegingen weergegeven:

Verlichting

Verlichting

Zorg tijdens het gebruik dat overbodige verlichting wordt voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het installeren van bewegingssensoren of timers.

Pennen

Pennen

Pennen veroorzaken veel restafval. Eén gemiddelde school heeft in een ruim halfjaar zo'n 500 kilogram afval van plastic pennen.

Verpakkingsmateriaal

Verpakkingsmateriaal

Maak met je leveranciers afspraken over verpakkingsmateriaal (karton en plastic). Kijk daarbij naar verpakkingen die hergebruikt kunnen worden, vermijd multilayers, samengestelde verpakkingen en zwart plastic.

Plastic

Plastic

Nederland worden nog verschillende varianten van de afvalstroom plastic ingezameld. Er zijn daarom meerdere pictogrammen voor deze afvalstroom, variërend van plastic tot plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Koffiebekers

Koffiebekers

Bespreek met de leverancier de mogelijkheden voor een gescheiden inzameling en afvoer. Vraag of bekers horen bij gft/organisch of bij het papierafval (dit is afhankelijk van de coating en het materiaal).

Meubilair

Meubilair

De mate van circulariteit van meubilair is grotendeels afhankelijk van hoe het wordt ingekocht. Denk bij de inkoop van meubilair na over design, herbruikbaarheid en modulariteit.

Verlichting

Verlichting

Zorg ervoor dat verlichting na de gebruiksfase op de juiste plek terecht komt. In het geval van een light-as-a-service model is dit contractueel vastgelegd.

Koffiedik

Koffiedik

Na gebruik van koffiebonen blijft koffiedik over. Koffiedik is een zeer nuttige grondstof en kan in veel processen worden ingeschakeld.

Verlichting

Verlichting

Light Emitting Diode, oftewel LED gebruikt minder energie, gaat langer mee, is voor meer dan 95% recyclebaar, en heeft een lage CO2-uitstoot.