Tips

Voor een afvalvrij kantoor

Image
Bekijk tips per fase
Plastic

Plastic

Nederland worden nog verschillende varianten van de afvalstroom plastic ingezameld. Er zijn daarom meerdere pictogrammen voor deze afvalstroom, variërend van plastic tot plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Meubilair

Meubilair

Afgedankt meubilair wordt vaak afgeleverd bij de milieustraat. Dit is zonde omdat meubilair ook een tweede leven kan krijgen bij mensen thuis of bij andere organisaties.

Papier

Papier

Het is verplicht om papierafval te scheiden. Helaas komt papier nog te vaak in de restafvalstroom (zo'n 25% van het restafval is papier en karton). Dit is zonde! Papier kan maar liefst zeven keer worden gerecycled.

Verlichting

Verlichting

Zorg ervoor dat verlichting na de gebruiksfase op de juiste plek terecht komt. In het geval van een light-as-a-service model is dit contractueel vastgelegd.

E-waste

E-waste

Per jaar ontstaat ongeveer 20 miljoen ton aan e-waste. Er zijn verschillende partijen actief die kijken of ICT-apparatuur geschikt is voor hergebruik of moet worden gerecycled.

Pennen

Pennen

Pennen veroorzaken veel restafval. Eén gemiddelde school heeft in een ruim halfjaar zo'n 500 kilogram afval van plastic pennen.

Werkkleding

Werkkleding

Kleding kan bijna altijd worden hergebruikt of gerecycled.  De vezels in kleding kunnen terugkeren bij de productie van nieuwe kleding, dekens of isolatiemateriaal.

Tonercartridges

Tonercartridges

Tonercartridges zijn zowel vol als leeg geld waard. U kunt ze afleveren bij inzamelbakken van Wecycle, inleveren bij winkels, via retourlogistiek laten terugkeren bij de leverancier of naar de milieustraat brengen.

Koffiebekers

Koffiebekers

Bespreek met de leverancier de mogelijkheden voor een gescheiden inzameling en afvoer. Vraag of bekers horen bij gft/organisch of bij het papierafval (dit is afhankelijk van de coating en het materiaal).

Catering

Catering

Het scheiden van het organisch afval heeft een grote impact op het reduceren van uw fractie restafval. Hoewel u misschien denkt dat het organisch afval in uw kantoor beperkt is, is het vaak een grote (zware) fractie in uw restafval.

Printers

Printers

Printers zijn eenvoudig te reviseren. Zorg dat afgedankte printers naar instanties zoals Wecycle of de milieustraat gaan.

Koffiedik

Koffiedik

Na gebruik van koffiebonen blijft koffiedik over. Koffiedik is een zeer nuttige grondstof en kan in veel processen worden ingeschakeld.