Tips

Voor een afvalvrij kantoor

Image
Verlichting

Verlichting

Inkoop

Light Emitting Diode, oftewel LED gebruikt minder energie, gaat langer mee, is voor meer dan 95% recyclebaar, en heeft een lage CO2-uitstoot.

Het gebruik van LED-verlichting kan de energiekosten drukken en is daarnaast ook nog eens goed recyclebaar. Een nadeel kan zijn dat het overschakelen op LED-verlichting om een investering vraagt, een andere optie zou dan zijn om te kiezen voor Light-as-a-service. Hierbij betaal je voor de levering van licht en is er geen investering in nieuwe armaturen en verlichting nodig.

Gebruik

Zorg tijdens het gebruik dat overbodige verlichting wordt voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het installeren van bewegingssensoren of timers. Communicatiemateriaal kan ook helpen om medewerkers te herinneren de verlichting uit te doen.

Einde gebruik

Zorg ervoor dat verlichting na de gebruiksfase op de juiste plek terecht komt. In het geval van een light-as-a-service model is dit contractueel vastgelegd en is de leverancier verantwoordelijk voor het onderhoud, de vervanging en hergebruik van de materialen. 

Indien je organisatie de verlichting heeft gekocht kan deze worden ingeleverd bij verschillende inzamelpunten. Meer informatie is te vinden bij bijvoorbeeld LightRec of Wecycle.