Noodzaak

Liever vandaag dan morgen afvalvrij!

Image

Waarom is een afvalvrij kantoor belangrijk?

Op dit moment gebruiken wij als wereldbevolking meer grondstoffen dan de aarde kan aanmaken. Dit is op lange termijn niet houdbaar. De roep om verduurzaming neemt toe: op grote én kleine schaal. Als organisatie kun je een belangrijke stap maken door te kiezen voor een afvalvrij kantoor.

Take-make-waste

Onze huidige maatschappij werkt volgens een lineair take-make-waste principe. We onttrekken waardevolle grondstoffen uit de aarde, maken er producten van en na gebruik, gooien we ze weg.

Door deze lineaire werkwijze gaan ontzettend veel waardevolle grondstoffen verloren. Voor de vervaardiging van nieuwe producten moeten we steeds nieuwe grondstoffen winnen, waardoor grondstoffen steeds schaarser worden. Tegelijk zorgt de aanhoudende bevolkingsgroei voor een steeds grotere vraag naar grondstoffen.

Earth Overshoot Day

Op dit moment gebruiken we meer grondstoffen dan de aarde ons kan geven. Dit betekent dat we leven op reserves.

De dag in het jaar waarop we meer verbruikt hebben dan de aarde ons datzelfde jaar kan geven, wordt Earth Overshoot Day genoemd. In 2018 viel Earth Overshoot Day op 1 augustus. Dit betekent dat alle grondstoffen die we vanaf 2 augustus uit de aarde onttrekken 'reserves' zijn.

Bron: NOS op 3, Waarom we eigenlijk twee aardes nodig hebben (2018).

Afval gemiddelde kantoormedewerker

In een kantoor wordt op dagelijkse basis veel afval geproduceerd. Daarbij kun je onderscheid maken tussen dagelijks en periodiek afval.

Dagelijks afval is te koppelen aan de directe behoefte van de kantoormedewerker. Het gaat hierbij om zogenoemde verbruiksartikelen, zoals koffiebekers, koffiedrab, theezakjes, verpakkingen (glas, karton & plastic), voedselresten en printpapier, maar ook schoonmaakmiddelen, nietjes en batterijen.

Daarnaast komt periodiek afval vrij dat vaak gekoppeld is aan vernieuwing, onderhoud en vervanging. Denk hierbij aan bouwafval, ICT-afval, werkkleding, stoelen en tafels. Vaak worden deze stromen niet afgevoerd via het reguliere afvalcontract. Hierdoor worden deze stromen ook niet altijd meegenomen in de afvalrapportages van het bedrijf.

Een gemiddeld kantoor in de zakelijke dienstverlening produceert jaarlijks:

0
kilogram afval (per fte)

daarvan wordt NIET gescheiden

Bron: Stichting Stimular (2016).

Afvalstromen

In een traditioneel kantoor

In de traditionele situatie produceert een gemiddeld kantoor veel afval. Tijdens de inkoop ligt de focus vooral op een efficiënte aanschaf en gebruik richt zich veelal op functionaliteit. De periode na einde gebruik krijgen in beide gevallen weinig aandacht. Het gevolg is dat ontzettend veel waardevolle grondstoffen op de afvalberg belanden.