Catering

Catering

Inkoop

Let bij de inkoop van voedsel vooral op het volume. Grote porties en te veel aanbod zijn de voornaamste reden van voedselverspilling. Daarnaast zijn er ook initiatieven die met hun producten actief voedselverspilling tegengaan, denk bijvoorbeeld aan soep gemaakt van 'kromme' groente. Op kleine schaal zijn er verschillende initiatieven die het weggooien van eten kunnen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van croutons van oud brood of het verwerken van groenten in soep. Kies daarnaast voor lokale, biologisch en seizoen producten om milieu-impact te minimaliseren.  

Beschikbaarheidseisen (bijvoorbeeld: volledige buffetbeschikbaarheid tot einde van de lunch of tot sluitingstijd van het restaurant) werken voedselverspilling in de hand. Geef de leverancier ruimte om aan wensen te voldoen, maar wel met behulp van oplossingen die voedselverspilling tegengaan. Uit onderzoek blijkt dat één derde van het voedsel in de horeca verspild wordt. Houd daarom rekening met uw inzicht in de consumptie: hoeveel mensen komen per dag die gebruik maken van het aanbod? Dit kan sterk verschillen per dag, week en seizoen.

Einde gebruik

Het scheiden van het organisch afval heeft een grote impact op het reduceren van uw fractie restafval. Hoewel u misschien denkt dat het organisch afval in uw kantoor beperkt is, is het vaak een grote (zware) fractie in uw restafval. Dit komt door het feit dat voedsel veel vocht bevat. Indien het organisch afval via de groene container wordt afgevoerd wordt dit door professionele vergisters verwerkt tot biogas.