Tips

Voor een afvalvrij kantoor

Image
Catering

Catering

Inkoop

Let bij de inkoop van voedsel vooral op het volume. Grote porties en te veel aanbod zijn de voornaamste reden van voedselverspilling. Beschikbaarheidseisen (bijvoorbeeld: volledige buffetbeschikbaarheid tot einde van de lunch of tot sluitingstijd van het restaurant) werken voedselverspilling in de hand. Geef de leverancier ruimte om aan wensen te voldoen, maar wel met behulp van oplossingen die voedselverspilling tegengaan. Uit onderzoek blijkt dat één derde van het voedsel in de horeca verspild wordt. Houd daarom rekening met uw inzicht in de consumptie: hoeveel mensen komen per dag die gebruik maken van het aanbod? Dit kan sterk verschillen per dag, week en seizoen.

Daarnaast zijn er ook initiatieven die met hun producten actief voedselverspilling tegengaan, denk bijvoorbeeld aan soep gemaakt van 'kromme' groente. Ook op kleine schaal zijn er al verschillende maatregelen die het weggooien van eten kunnen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van croutons van oud brood of het verwerken van groenten in soep. Kies daarnaast voor lokale, biologisch en seizoensproducten om milieu-impact te minimaliseren. 

Einde gebruik

Het scheiden van het organisch afval heeft een grote impact op het reduceren van de hoeveelheid restafval. Hoewel je misschien denkt dat het organisch afval in uw kantoor beperkt is, is het vaak een relatief hoog percentage van het volume restafval doordat voedsel veel vocht bevat. Indien het organisch afval via de groene container wordt afgevoerd, en je hier met de afvalverwerker goede afspraken over heeft gemaakt kan deze stroom worden verwerkt tot bijvoorbeeld biogas.