Tips

Voor een afvalvrij kantoor

Image
Printers en cartridges

Printers en cartridges

Inkoop

Let bij de aanschaf van printers op het energie label (bv. Energy Star). Hiermee verklein je de milieu-impact en energiekosten tijdens gebruik. Daarnaast kun je kiezen om gereviseerde printers af te nemen. Dit zijn printers die zijn opgeknapt en een tweede leven hebben gekregen. Printers gaan vaak kapot door kleine mankementen die eenvoudig op te knappen zijn. Het reviseren van niet functionerende printers verlengt de levensduur van de printer. Het inkopen van gereviseerde printers levert voor de meeste kantoorgebruikers voldoende kwaliteit.

Gebruik

Facilitair managers kunnen bewustwording creëren bij de medewerkers door ze bijvoorbeeld te wijzen op de instellingen van een printer (dubbelzijdig, zwart-wit etc.).

Gebruik de print preview functie om het geheel te bekijken, indien toch getest wordt op papier hebben sommige printers de mogelijkheid om gebruik te maken van de concept kwaliteit functie om 50% van de inkt te besparen.

Einde gebruik

Printers zijn eenvoudig te reviseren, waarna ze opnieuw kunnen worden ingezet. Zorg dat afgedankte printers naar instanties zoals Wecycle of de milieustraat gaan.

Ook tonercartridges zijn waardevol en daarom ingezameld te worden. Je kunt ze afleveren bij inzamelbakken van Wecycle, inleveren bij winkels, via retourlogistiek laten terugkeren bij de leverancier of naar de milieustraat brengen. In sommige gevallen worden tonercartridges ook ingezameld voor goede doelen. Tonercartridges kunnen gerecycled of opnieuw gevuld worden.