Tips

Voor een afvalvrij kantoor

Image
Papier

Papier

Inkoop

Voor papier zijn verschillende keurmerken zoals FSC en PEFC. Deze keurmerken toetsen het duurzame beheer van het productiebos of het proces van oud papier hergebruiken. Er zijn verschillende soorten keurmerken met een andere duurzaamheidsfocus. Voor meer informatie gebruik de Keurmerkenwijzer.

Papier van agrarische reststromen (stengels, bladeren, gras) zijn tegenwoordig ook op de markt verkrijgbaar. Deze stromen worden vaak gezien als afval maar deze stromen kunnen ook tot papier verwerkt worden. Papier van agrarische reststromen heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan gerecycled en FSC gekeurd papier. Het is echter wel vaak duurder.

Papier als een service behoort tegenwoordig ook tot de mogelijkheden. Hierbij huur je het papier en het papierafval gaat vervolgens mee terug naar de leverancier. Deze verwerkt het als (hygiëne)papier wat je weer kunt inkopen.

Gebruik

Er bestaan verschillende manier om papiergebruik te reduceren. Dit zijn enkele quickwins om het papierverbruik op kantoor te reduceren:

  • Plaats printers op een centrale locatie, dit zorgt tevens voor meer beweging op het kantoor.
  • Dubbelzijdig printen zorgen voor minder papiergebruik omdat een velletje papier efficiënter wordt benut.
  • Een pasje of inlogcode voor printen zorgt voor een drempel voor uw medewerkers.

Einde gebruik

Het is verplicht om papierafval te scheiden. Helaas komt papier nog te vaak in de restafvalstroom (zo'n 25% van het restafval is papier en karton). Dit is zonde! Papier kan maar liefst zeven keer worden gerecycled, zorg dan ook voor goede scheidingsfaciliteiten en informeer medewerkers over de meerwaarde van papierinzameling.

Nietje, paperclip of kunststofvenster mag blijven zitten. Ook notitieblokken moeten als papierafval worden afgevoerd evenals papier van agrarische reststromen. De opbrengsten voor A4-papier zijn hoger; zorg daarom dat je dit apart van het karton inzamelt.