Papier

Papier

Inkoop

Voor papier zijn verschillende keurmerken aanwezig zoals het FSC en PEFC. Deze keurmerken toetsen hoe de bomen zijn gekapt en waar ze vandaan komen. Maar bijvoorbeeld ook met welke technieken het papier wordt gebleekt.

Papier van agrarische reststromen (stengels, bladeren, gras) zijn tegenwoordig ook op de markt verkrijgbaar. Deze stromen worden vaak gezien als afval maar deze stromen kunnen ook tot papier verwerkt worden. Papier van agrarische reststromen heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan gerecycled en FSC gekeurd papier. Het is echter wel vaak duurder.

Papier als een service behoort tegenwoordig ook tot de mogelijkheden. Hierbij huur je het papier en het papierafval gaat vervolgens mee terug naar de leverancier. Deze verwerkt het als (hygiëne)papier wat u weer kunt inkopen.

Gebruik

Er bestaan verschillende manier om papiergebruik te reduceren.

  1. Printers op een centrale locatie plaatsen zorgen voor meer beweging op het kantoor dit heeft veel positieve bijeffecten daarnaast reduceert het ook het papiergebruik.
  2. Dubbelzijdig en meerder pagina’s op één printen zorgen voor minder papiergebruik omdat een velletje papier efficiënter wordt benut.
  3. Een pasje of inlogcode moeten tonen voor printen zorgt voor een drempel voor uw medewerkers. Wanneer iets eenvoudig en gemakkelijk maken medewerkers er meer gebruik van.

Einde gebruik

Het is verplicht om papierafval te scheiden. Helaas komt papier nog te vaak in de restafvalstroom (zo'n 25% van het restafval is papier en karton). Dit is zonde! Papier kan maar liefst zeven keer worden gerecycled.

Nietje, paperclip of kunststofvenster mag blijven zitten. Ook notitieblokken moeten als papierafval worden afgevoerd evenals papier van agrarische reststromen. De opbrengsten voor A4-papier zijn hoger; zorg daarom dat je dit apart van het karton inzamelt.