Tips

Voor een afvalvrij kantoor

Image
Meubilair

Meubilair

Inkoop

De mate van circulariteit van meubilair begint bij de inkoop. Denk hierbij na over het ontwerp, herbruikbaarheid en modulariteit. Meubilair met een tijdloos design en een praktische maat kunnen de grillen van de tijd en de groei van uw organisatie doorstaan. Demontabel en modulair meubilair maakt repareren en aanpassen eenvoudiger en verlengt daarmee de levensduur van het meubilair. Houd er wel rekening mee dat het hergebruiken van materialen en grondstoffen in hoge kwaliteit eindproducten vaak ook een prijskaartje met zich meebrengt vanwege de hoge arbeidsintensiviteit. 

Zie ook: Geleerde lessen circulaire kantoorinrichting Rijkswaterstaat en Luchtverkeersleiding Nederland zoekt circulaire partner.

Gebruik

Tijdens de gebruiksfase is het van belang om de waarde van het meubilair te behouden door het op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden. Levensduurverlenging van het meubilair kan tijdens de gebruiksfase plaats vinden door opknapbeurten en preventieve onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast helpt het om werknemers te informeren over het juiste gebruik van het meubilair.

Einde gebruik

Afgedankt meubilair wordt vaak afgeleverd bij de milieustraat. Dit is zonde omdat meubilair ook een tweede leven kan krijgen binnen de organisatie, bij andere organisaties of wellicht bij mensen thuis. Kringloopwinkels en digitale platformen zijn potentiële oplossingen voor het herinzetten van meubilair. Daarnaast kan je bij de aankoop al afspraken hebben gemaakt met de leverancier over einde gebruik waarbij het meubilair weer teruggaat naar de leverancier zodat ze kunnen refurbishen of de grondstoffen weer kunnen hergebruiken.